Hagyománytisztelő vásárok Szlovákiában 2018.

A Magyar - Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központunk, olyan tradicionális vásárokat és eseményeket osztunk meg Önökkel, ahol garantáltan több évtizedre visszanyúló tradicionális, vásárok és események közül kereshetik meg az Önök számára a megfelelőt. Minden vásár és esemény alá egy aprócska leírással hozzuk meg a kedved ezeket az eseményeket meglátogatni.

 

Bártfai vásár (utolsó augusztusi hétvége)  2018. Aug. 23-26.

Helymeghatározás: Pőstyéni megye, Bardejovi járás, Bardejov 

GPS: N49°17´34˝E21°16´31˝

Ha kedveli az igazi vásári hangulatot, amikor mindenfelől sült kolbász és finom murci illat árad, a standokon pedig mindenféle vásári áru kínálja magát, eközben vásári zene szól, feltétlenül keresse fel augusztus utolsó hétvégéjén a csodálatos történelmi várost, Bártfát(Bardejov)

A hagyományos vásár, amelynek történelme egészen a 14. századba nyúlik vissza, gazdag kultúrális programmal és számos érdekes kísérőrendezvénnyel várja a látogatókat. A rendezvények színhelye a történelmi Városház tér (Radničné námestie) és a műemlékvédelem alatt álló városközpont mellékutcái.

A kísérőrendezvények közé tartozik a műemlékvédelem alatt álló városközpontok problémáit taglaló szakmai konferencia, az üzletkötéssel és eladással egybekötött, személygépkocsikat is bemutató Bardkontakt nemzetközi kiállítás. A vásár rendezője Bártfa városa, amelyet minden évben több ezren látogatnak meg. Mindenki, aki a vásár idején vagy más időpontban keresi fel ezt a történelmi várost, szívélyes fogadtatásben részesül.

 

Az óegyházi szláv nyelv visszhangjai Király - hegy - Kráľova hoľa alatt (július) 

2018. Július 13-15.

Helymeghatározás: Besztercebányai megye, Breznoi járás, Telgárt

GPS: N48°51´6˝E20°11´9˝

A többszólamú egyházi zenei és népzenei fesztivál az eredeti stílusú többszólamú ének kikeresésére és fenntartása irányul Szlovákia és Kelet - Európa különböző régióiban. A népi és templomi éneklés ökumenikus fesztiválja szeretettel hív mindenkit Garamfő (Telgárt) községbe.

A rendezvény megnyitóján a vendégek frissítővel fogadják majd közvetlenül a Garam forrása mellett. Azután a vendégek és a fellépők átmentek a Király - hegyre, ahol pontosan tizenkettő órakor a szikláról - a legmagasabb helyről - megszólal a himnuszszerű dal "Király-hegyen zöld fa áll". A program a szabadban folytatódik kórusénekkel a jelenlévő női és férfikórusoknak köszönhetően. A látogatóknak ez felejthetetlen élmény, melyet tovább emel a Magas-Tátrára és környékére nyíló kilátás, ameddig csak a szem ellát.

 

A Népviseleti Babák Nemzetközi Fesztiválja (június)

Helymeghatározás: Pőstyéni megye, Poprádi járás, Vysoké Tatry

GPS: N49°8´15˝E20°13´6˝

A Népviseleti Babák Nemzetközi Fesztiválja a maga nemében Szlovákiában egyedülálló, jelképe a résztvevő együttesnek eredeti népviseleti babái. 1997-től évente mindig június első hetében kerül megrendezésre, és három napig tart.

A fesztivál már hagyományosan a tátraljai régióban (popradský región), a Magas Tátrában (Vysoké Tarty), Késmárkon(Kežmarok), Svit és a Nagylomnic (Veľká Lomnica) településeken kerül megrendezésre. A történések színhelyei a terek és az iskolák, de főleg maga a tátrai természet.

Lényegét a szlovákiai és a külföldi gyermek- folklóregyüttesek előadásaiban láthatjuk. Az együttesek saját műsorokkal lépnek fel, népi játékokat, dalokat és táncokat tanítanak be a résztvevőkkel, s ezekbe a tevékenységekbe az alapiskolás gyerekek is bekapcsolódhatnak.

E rendezvény támogatja a gyerekek találkozását, ismerkedését, a nép legszebb hagyományainak, dalainak, táncainak magyarázatát, és nagyban hozzájárul ezen örökségek fennmaradásához is. Célja a művészettel való tanítás.

A fesztivál keretén belül különböző versenyek és sportdélutánok zajlanak, játékokkal, szórakozással és kellmes turisztikai sétákkal összekötve a Magas Tátrában.

 

A nyári Shakespeare-ünnepségek (július, augusztus) 2018. Augusztus 31.

Helymeghatározás: Pozsonyi megye, Pozsony

GPS: N48°8´32˝E17°6´0˝

A nyári Shakespeare-ünnepségen a Pozsonyi vár egyedüláló színfala mögött a világ leghíresebb drámaírójának darabjai elevenednek meg.

Létrejöttük gondolata a volt Csehszlovák elnök, Václav Havel kezdeményezéseképpen jött létre 1990-ben. Ő szorgalmazta, hogy a nyári napokon lendüljön föl a Prágai vár (Pražský hrad), és ezt a látogatók számára is hozzáférhetőbbé szerette volna tenni. Később ez a fesztivál Szlovákiát is elérte.

A színi ünnepségek mindig nyár elején zajlanak, és minden évben valami új témával állnak elő. Az egyik év a tragédiáké, mint pl. Rómeó és Júlia, Lear király vagy a Hamlet, a következő évben pedig a vígjátékok (A velencei mór) vannak soron. A színi előadásokat a legjelentősebb cseh és szlovák együttesek játszák, és alkalom van a darabok angol változatának megtekintésére is. A nyári Shakespeare-ünnepségek a pozsonyi Kulturális nyáron belül szervezett Vár-ünnepélyek részét képezik.

 

A szlovákiai magyarok kulturális ünnepsége (június)

Helymeghatározás: Kassai megye, Rozsnyói járás, Slavec

GPS: N48°35´13˝E20°28´2˝

A szlovákiai magyarok kultúrális ünnepsége a magyar nemzeti kisebbség népműveszetének legnagyobb képviselete Szlovákiában.

A fesztivál évente, a nyári időszakban a gömöri Gombaszögi (Gombasek) völgyben, a Gombaszögi barlang közvetlen közelében lévő szabadtéri színpadon kerül megrendezésre, és a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya szervezi.

A kétnapos rendezvény általában július közepére esik, és itt hazai külföldi csoportok lépnek fel. A fellépők száma több mint 600, és a hazai és közép-európai azon régiók legjobbjait mutatják be, ahol magyar kisebbség él.

Az utóbbi időben már nem annyira a rendezvény folklór-jellege a domináns, az esti műsorokban gyakran magyarországi rockzenekarok is szerepelnek.

Bertalani vásár (augusztus) 2018. Augusztus 24-25.

Helymeghatározás: Trenčiansky kraj, okres Ilava, Ilava

GPS: N48°59´56˝E18°14´3˝

A hagyományos bertalani vásár Ilava városában a nyár végét ünnepli, a gazdag termést és Szent Bertalant, akinek a névnapjára a vásár esik.

Mindig augusztus végén zajlik, a közép Vág mentén Ilava városának központjában.

Az Ilavai-i vásárok történelmi nagy múltja egészen a 15. századra takint vissza. A város a vásárok megrendezéséhez több kiváltságot is kapott. A legrégebbit 1430-ban Zsigmond királytól kapta. A vásáron a hagyományos kézművességi termékek tűnnek ki, a kovács, a fazekeas, a csipkeárus, a mézeskalácsos, a faragó, a szalmababa árus, a drótós és az ékszerész termékei együtt teszik oly hangulatossá a vásárt. A kultúrális műsoron belül zenés-, táncos- és színjátszó társulatok, folklóregyüttesek, fúvózenekarok lépnek fel.

 

Érintések és kapcsolódások (június)

Helymeghatározás: Žilinský kraj, okres Martin, Martin

GPS: N49°3´55˝E18°55´19˝

A szlovák hivatásos színházak egyetlen színházi seregszemléje - az Érintések és kapcsolódások, amely 2005 óta kerül megrendezésrea szentmártoni (Martin) Szlovák Kamaraszínházában.

A seregszemle a legújabb szlovákiai színházi produkciók konfrontálására összpontosít, a közönségnek felkínálja az előző színházi évad legérdekesebb előadásait, szalmai vitára ösztönzi a Szlovákia valamennyi régiójából érkező színházi szakemberek, és teret ad arra, hogy a színházkedvelő közönség áttekintést nyerjen színházaink színvonalából.

 

Hagyomános nagyszombati vásár (szeptember) 2018. Szeptember 07-09.

Helymeghatározás: Trnavský kraj, okres Trnava, Trnava

GPS: N48°22´39˝E17°35´8˝

A hagyományos nagyszombati vásár a múlt hagyományainak- és értékmegőrzés szellemében folyik, és rá mint Szlovákia legrégibb szabad királyvárosának sikeres múltjára való emlékezésre tekinthető.

A kézműves művészet áttekintése szeptember elején, Nagyszombat központjában megy végbe.

A megnyitót a várostorony harsonái jelzik. A gazdag műsort különféle kultúrális- és sportrendezvények, a népi kézművesség tevékenységéből kiragadott részletek, népegyüttesek, híres szlovák fúvós- és modern zenekarok, utcai színdarabok alkotják.

A vásári hangulatot az élettel teli utcák, az eladótársak különféle fortékályikkal, mint pl. a vattacukor, törökméz, cigánypecsenye, és természetesen a burcsák teremtik meg. A szórakozáshoz feltétlenül hozzá tartoznak a körhinták és az autópályák.

Lévai vásár (október) 2018. Október 18-21.

Helymeghatározás: Nitriansky kraj, okres Levice, Levice

GPS: N48°12´48˝E18°36´48˝

A lévai vásár Dél-Szlovákia egyik leghíresebb népi vására, amelyen a Garam menti- (Pohronie) és a barsi (tekovské) üzleteseken kívül Szlovákia egyéb régióiból érkező üzletesek is részt vesznek.

A lévai vásár a híres barsi vásár százéves hagyományaival október második felében kerül megrendezésre, három napig tart és a városközpontban és az ehhez közeli utcákon található.

Évfordulós vásárok már a 17. században is léteztek. Különlegességük a lúdnegyedek eladásában rejlett.

A helyi kultúrális központ háromnapos kultúrális műsort biztosít be, a folklórzenétől kezdve a countryn keresztül égészen a rockig, különböző zenekarok, énekesek, szórakoztatók lépnek fel, színházak és különböző humoros versenyek kerülnek megrendezésre.

A tipikus vásári körforgásban a népművészeti termelők, a kézművesek, a különböző mesterek jellegzetes fortékáikkal vettek részt. A frissítők, főleg a házi specialitások, a sült kolbász, a libahús és az édes (burčiak) karcos széles választéka már egészen természetes.

 

Párkányi vásár (október) 2018. Október 11-14.

Helymeghatározás: Nitriansky kraj, okres Nové Zámky, Štúrovo

GPS: N47°47´57˝E18°42´56˝

A párkányi vásár a Dunamente (Podunajsko) új történelmének legnagyobb vására. A hagyománynak számító vásáron kereskedők, szórakoztaók és a Duna mindkét partjáról érkező látogatók vesznek részt.

A kezdetek a török-uralom időszakához vezetnek vissza, de csak 1724-ben adta a városnak a habsburgi III. Károly a négy vásárhoz való jogot, amelyek közül a mai napig ez az őszi maradt fent.

A párkányi vásár három napig tart, október második felében Simon-Júda névnapjához kötődik. Ezekben a napokban a város áruval és kézművestermékekkel telik meg.

A szórakozásról a különféle kultúrális rendezvények, a komédiások, lövöldék, körhinták gondoskodnak, s ezek látogatók, vásárlók és kíváncsiskodók sokaságát vonzza ide. Természetesen a vásári hangulat elengedhetetlen részei, mégpedig a finom ételek és italok sem hiányozhatnak.

 

Pozsonyi Nemzetközi Biennálé - minden páratlan év őszén

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´28˝E17°6´18˝

A Gyermekkönyv - illusztrációk Biennáléja a legnagyobb versenykiállításának tekinthető a gyermek- és ifjúsági irodalmon belül, és világviszonylatban is az elsők között jár.

A Bienále rendezője a Szlovák Köztársaság Kultúrális Minisztériuma és a fő szervezője a Bibiana, a Gyermekekért Művészetek Nemzetközi Háza.

Minden páratlan év szeptemberében és októberében kerül megrendezésre 1967 óta és a világ gyermekkönyveinek legjobb illusztrációs mozaikját mutatja be.

A BIB Nemzetközi Bizottság Grand Prix BIB-t, Aranyalma BIB-t, BIB Plakettákat és Tiszteletnyilvánításokat oszt a kiadónak.

 

Színházi Nyitra (szeptember) 2018. Szeptember 28. - Október 03.

Helymeghatározás: Nitriansky kraj, okres Nitra, Nitra

GPS: N48°18´51˝E18°5´21˝

A Nyitrai Nemzetközi Színjátszó Fesztivál a szlovák és cseh együttesek az elműlt színházi szezon legjobb darabjaival ékeskedik. Szlovákia egyik legjelentősebb drámaművészetébe nyújt belepillantást.

A fesztivál szeptember végén az Andrej Bagar Színházban és a Nyitrai Színházban kerül megrendezésre.

A Színházi Nyitra mindenkinek egyaránt szól. Áttöri az egyes műfaji kategóriákat, ehelyett színjátszást, színdarabra való szövegbeépítést, rádiójátékokat, filmet, irodalmat, költészetet, zenét, képzőművészetet, gyermekrendezvényeket, happeninget és munkatalálkozókat nyújt.

Színpadi Aratás (augusztus) 2018. Augusztus 29.

Helymeghatározás: Žilinský kraj, okres Martin, Martin

GPS: N49°3´55˝E18°55´19˝

Európa nem hivatásos színházainak fesztiválja Színpadi aratás (Scénická žatva) címen ismeretes. Ez a rendezvény Turócsszentmártonban (Martin) kerül rendzseresen megrendezésre.

A Színpadi Aratás nemcsak a legjelentősebb országos fesztivál nemzetközi részvétellel, hanem a nem hivatásos színjátszás legrégibb fesztiválja is Európában. Már 1923-ban, a túrócsszentmártoni (Martin) műkedvelők 1. kongresszusa idején sor került a Szlovák Műkedvelő Színházak Központjában (ÚSOD) országos színházi versenyére.

A Színházi Aratás napjainkban a hazai társulatok és egyének alkotásainak legjelentősebb szemléje a nem hivatásos színjátszás minden területén (drámaszínház, bábszínház, zenés táncszínház, színház, melyben felnőttek játszanak gyerekeknek, ifiúsági színház, drámajátszó gyermekszínház, irodalmi színpad), miközben a társulatok külföldi csoportok produkcióval mérik össze erejüket.

A fesztivált rendszeresen, augusztus végén tartják, s a kísérőrendezvényeknek (kiállítások, hangversenyek, utcai fellépések, a fesztiválsátorban rendezett fellépéseknek köszönhetően ez a gazdag kultúrális rendezvény nemcsak a színházi előadások közönsége, hanem a város és a környék lakosai és látogatói körében is nagy közkedveltségenk örvend. Szervezője a Nemzeti Művelődési Központ (Národné osvetové centrum).

A rendezvényen kerül átadásra minden évben Az év alkotói teljesítményéért díj és a legjobb színészi alakításért járó Jozef Kroner - díj.

 

Valentin hétvége a várban (február)

Helymeghatározás: Trenčiansky kraj, okres Prievidza, Bojnice

GPS: N48°46´48˝E18°34´42˝

A szeretet. mindenki vágyakozik utána, de csak kevesen tudják szóba önteni, mit is jelent valójában. Egy kincs, melyet takargatni nem lehet, de birtokolni sem könnyen. Küzdeni kell érte. A szeretet harc?...Igen. És méghozzá milyen! Látogasson el Valentinkor a Bajmóci várba (Bojnický zámok) és győződjön meg róla a saját szemével.

Újból eljött a Valentin hétvége ideje a Bajmóci várban. A szerelmesek, szerető emberek, házastársak, barátok, jó akaratú emberek, és mindazok ünnepe, akik még a csillagokat is lehozzák az égből, csakhogy a számukra fontos személyt boldognak lássák. Ha Ön is ezek közé tartozik, ne hagyja elmulasztani ezt a hétvégét. Szeretne látni ismert és ismeretlen párokat? Látni szenvedéllyel teli romantikus történeteket, amelyekhez olykor féltékenység és bánat is társul, de a befejezés boldog? Ezek az ő történeteik. És lehet, johy épp az Öné is! Jöjjön, és mutassa be szerelmének, hogy bátor mint az oroszén, és hogy a végsőkig is képes kitartani. Ezen az évben is meglepetésekkel teli vonzó hétvégi műsorral várjuk Önöket.

A valentini örömökön kívül Bajmócban még az egzotikus és a hazai élőlényekkel teli legrégebbi és legismertebb állatkertbe is ellátogathat. A helyi fürdők csendességében alkalom adódik a pihenésre is. Ha netán kiéheztek és elfáradtak, szívesen várják Önöket e mesés város kiváló éttermei.

 

Zamagurgi folklórünnepségek (június)

Helymeghatározás: Prešovský kraj, okres Kežmarok, Červený Kláštor

GPS: N49°23´30˝E20°24´19˝

A zamagurgi folklórünnepségek Pienin csodálatos természetének a Zamagurie (régió) népdalait, táncait, játékait és szokásait tükrözi.

A fesztivál szokásszerűen 1976 óta június közepén, a Dunajec folyó partján a Vörös Kolostror (Červený Kláštor) település szabadtéri színpadán kerül megrendezésre.

A hazai szereplőkön kívül a leggyakoribb külföldi vendégek a lengyel táncosok, énekesek és azok a muzsikusok, akik a szlovák goralokkal kultúrális és nyelvi rokonságban állnak. A rendezvény sikerét nagyban befolyásolja az a téyn is, hogy e jellegzetes vidék nagy turisztikai szenvedélynek örvend, kiváló mutatványok zajlanak és a tutajosok a látogatókat a Dunajec folyó habos hullámai közé is elviszik.

A fesztivál részét képezi a népkézművesség vására és a hagyományos goralli ételek kóstolója.

 

Zarándoklat a Máriahegyre Lőcsén (július) 2018. Július 20-21.

Helymeghatározás: Prešovský kraj, okres Levoča, Levoča

GPS: N49°2´35˝E20°35´50˝

A Lőcsén található Máriahegy a legrégibb zarándok helyek egyike Szlovákiában. Az évi zarándokvándorlás július első vasárnapján kezdődik, amióta a minoriták a 14. században a hegyi kápolnát Szent Mária Látogatása tiszteletére szentelték.

Szlovákia területén több százéves hagyománnyal rendelkező mariáni zarándokhely található. Ezek közé tartozik Lőcse városa is, amely a Marianka után Szlovákia legrégibb zarándokhelye lett. A lőcsei szentély keletkezésének és hagyományának történelme az 1247-es évhez kapcsolódik. A vár alatti dombon eredetileg egy kápolna állt, s ide jártak a szomszédos falvak lakói köszönetet mondani. a zarándoklások minden évben folytatódnak, s évről évre fokozatosan bővülnek.

A zarándokok nagy érdeklődéséből egy neogótikus stílusú templom született, amit aztán 1984-ben kisebb bazilikává avattak. A templom legértékesebb darabja a kegyelmes Szűz Mária szobor, amely tárt karokkal várja a zarándoklókat.

A zarándokok útját öt kápolna és az a hársfa-sor szegélyezi, amelyet a pápa látogatásának 10. évfordulója alkalmából a Szent Atyáról "II. János Pál fasorának" neveztek el. A nagyrabecsült zarándok, II. János Pál, 1995. július 3-án ellátogatott a lőcsei Marianska hora - hegyre. Ezen a különleges alkalmon kb. 650 ezer zarándok vett részt, s nemcsak Szlovákiából, de Lengyelországból, Ukrajnából, Cseh-, Magyarországból és Romániából egyaránt. A zarándokláson az egész világból érkezett bíborosok, püspökök és papok vettek részt.

 

Zempléni ünnepségek (augusztus) 2018. Augusztus 17-18.

Helymeghatározás: Košický kraj, okres Michalovce, Michalovce

GPS: N48°45´24˝E21°55´5˝

A zempléni ünnepségeken Zemplén és környéke népegyüttesei és csoportjai külföldi vendégekkel együtt lépnek fel.

A fesztivál Kelet-Szlovákiában, a közép Zemplén székhelyén, Michalovce városban kerül megrendezésre. A pontos színhely a városi hivatal emelvénye és az égész Námestie osloboditeľov (tér). A hétvége két napján augusztus második felében a folklórkedvelők szórakozásáról a résztvevők ezrei gondoskodnak.

Kísérő rendezvénynek számít a hagyományos népkézművesség vására. A rendezvény résztvevői a sétálóutcán kísérőmenettel hivogatják az esti gálaműsorra a város lakosságát és a látogatókat. A város ez alatt a két nap alatt a ruhák színeibe, a hagyományos zenélőeszközök hangjaiba, a gyönyörű énekbe és jellegzetes népi humorba burkolózik.

 

A fotó hónapja Pozsonyban (november) 2018. November 07.

Helymeghatározás:  Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´45˝E17°6´26˝

A november Pozsonyban a fényképeké. A világ különböző tájairól érkező és az egész világot bejáró számos közös és egyéni kiállításra látogathat el minden évben, melyeket kísérőrendezvények egész sora tesz érdekesebbé, s ahol világok sokaságát csodálhatja meg profi fotósok objektívein keresztül!

A rendezvény a EUROPEAN of PHOTOGRAOHY elnevezésű, egész Európára kiterjedő ciklus részét képezi, ,elyet Pozsonyon kívül csak olyan nagyvárosokban rendeznek meg, mint Bécs, Luxemburg, Róma, Párizs és Moszkva. Jöjjön el és nézze meg, miként válik a vidékiből egy hónapra világjelentőségű, és fedezzen fel rejtett világokat világhírű fotóművészek szemével.

 

A klokocsinai vásár (augusztus) 2018. Augusztus 24-26.

Helymeghatározás: Nitriansky kraj, okres Nitra, Nitra

GPS: N48°18´18˝E18°3´4˝

A klokocsinai vásár egy olyan rendezvény, amely Nyitrán (Nitra), a Klokocsina (Klokočiná) lakótelepen felidézi a régi népszokásokat és teret ad a városban és a környékén működő folklóregyüttesek, zenei csoportok és tánccsoportok bemutatkozása.

A klokocsinai vásár augusztus második felében kerül megrendezésre. A háromnapos vásár idején nemcsak a lakótelep lakói, hanem egész Nyitra és a környéken élők is kedvükre válogathatnak a művészeti műfajok gazdag választékából, élvezhetik a különböző művészi csoportulások fellépéseit és az egyes versenyekbe és foglalkozásokba is bekapcsolódhatnak.

A vásár alapját a kirakodóvásár képezi, melyen a legkülönfélébb áruk bőséges kínálatával, kézműipari termékek gazdag választékával és mindenféle földi jót kínáló sátrak sokaságával találkozhatunk.

A Klokocsina városrész választmányával karöltve szervezett vásár célja, hogy felpezsdítse a lakótelepi életet, szórakozási lehetőséget nyújtson az ottani lakosságnak, támogassa a gyermekek és a fiatalság alkotókézségének fejlesztését, bemutassa a népművészeti alkotásokat és kiváló zenés műsorok sokaságát kínálja minden generáció részére. A rendezvény hagyományos részét képezi a gyulyás- és babgulyásfőzés, a legszebgb töklámpásért folyó verseny, valamint az aszfaltrajzolás. A kultúrműsoron kívül a rendezvény résztvevőit vásár is várja hagyományos vásári finomságokkal (mint a kolbász, cigánypecsenye, cokorvatta,..), a merészebb résztvevők pedig a körhintákat és a különböző lélegzetelállító attrakciókat is élvezhetik.

 

A Mesebeli kastély (június)

Helymeghatározás: Trenčiansky kraj, okres Prievidza, Bojnice

GPS: N48°46´48˝E18°34´41˝

A Bajmóci (Bojnice) "Mesebeli kastély" a legnagyobb mesebeli ünnepi színjáték Közép- és Kelet-Európában. Júniusban a bajmóci várkastélyban nemcsak a mágiaát és az ősidőket idéző mesebeli lények életre kelnek, hanem a legszebb mesék főhősei is.

"Hol volt, hol nem volt..." június hónapban ezeket a gyermekeknek és felnőtteknek ismerősen csengő szavak a Bajmóci várkastélyban (Bojnický zámok) gyakrabban lehet hallani, mint máskor. Ha olyan felejthetetlen történeteket szeretne átélni, amelyek minket születésünktől a halálunkig kísérnek, ne habozzon és jöjjön el ide Ön is.

A mese olyan mint egy lágy szellő. A gyermekeknek nyugodt álmot hoz a szemükre, a szülőknek emlékeket idéz fel. A mesének lelke van és életek ezreit éli velünk közösen. A mese egyben bölcsesség és gyengéd simogatás, amely a felszíne alatt rejti a jó és a rossz régi küzdelmének kulcsát.

Fennállása alatt (1997-től) a Mesebeli Kastély nevű fesztivál különböző korú nézők szívét hódította meg. Minden évben új mesetárgyú műsort készítünk Önöknek. Az 1997-es évfolyam a Világszépe elnevezéssel kezdődött. Ezt követte a Csipkerózsika, a Büszke királyleány, az Őrülten vidám királyleány, a Mesebeli várkastély Fantomja, az Elvarázsolt kastély, a Meséből-mesébe és a már említett eddig legsikeresebb 2006-os és a Vecsernyícsek (Večerníček - esti mese) nagyapó kalandjai című témával. Lépje Ön is át a kastély kapuját - és kerüljön a kalandok kellős közepébe.

A Mesebeli kastély meglátogatása után bizonyára jól esik Önnek egy séta a közeli parkban. A helyi vendéglők valamelyikének kellemes környezetében és légkörében pedig elmerenghet a kastélyban szerzett mesebeli élmények felett. Esetleg a finom ételek és új erő merítése után látogassa meg a helyi állatkertet vagy a Bajmóci fürdőt.

 

A Myjavai Nemzetközi Folklórfesztivál (június)

Helymeghatározás: Trenčiansky kraj, okres Myjava, Myjava

GPS: N48°46´25˝E17°33´26˝

A naptári évben a Myjavai Nemzetközi Folklórfesztivál az első azon három szlovákiai fesztiválok közül, amelyeket a C.I.O.F.F. (a világ legnagyobb folklórszervezete) hoz létre. Főleg a nyugat-szlovákiai régió népművészetére irányul.

A fesztivál 1959 óta rendzseresen június közepén szabadtéri színpadon zajlik. Myjava és a környező "kopaničiarsky" vidék Nyugat-Szlovákia egyik jelentős etnográfiai területe, saját népkultúrával, néphagyományokkal, amelyeket még ma is több népegyüttes képvisel.

Szlovákiából és külföldről a legjobb népegyüttesek és egyének lépnek fel a fesztiválon. Közkedveltségének oka azzala ténnyel hozható összefüggésbe, hogy a naptári év első open airfesztiváljáról van szó. A gazdag műsort különböző kísérő események bővítik, mint pl. a szilvapálinka égetéséből bemutatott részlet, a hagyományos kézművesség vására vagy a különböző vigadozások.

 

A Pozsonyi Zenei Ünnepségek - BHS (október) 2018. Szeptember 28 - Október 14.

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´30˝E17°6´35˝

A Pozsonyi Zenei Ünnepségek a legjelentősebb és legrangosabb nemzetközi fesztivál Szlovákiában, melynek sokéves hagyományai vannak (1964 óta kerül megrendezésre). 1973-tól a Pozsonyi Zenei Ünnepségek az egyedüli, Szlovákiát képviselő rendezvény a brüsszeli székhelyű Európai Fesztiválszövetségben.

A fesztivál főszervezője a Szlovák Köztársaság Kultúrális Minisztériuma által megbízott Szlovák Filharmónia. A fesztivál tiszteletbeli elnöki posztját Edita Gruberová operadíva, világhírű szopránénekesnő tölti be.

A Pozsonyi Zenei Ünnepségekeken kiváló szlovák és külföldi zenekarok, szólisták lépnek fel, valamint szlovák szerzők zenei alkotásai is bemutatásra kerülnek. A fesztivál két hétig tart, ez alatt az idő alatt mintegy 25 szimfonikus és kamarahangversenyre kerül sor, melyeken szlovák és külföldi szerzők olyan művei is felcsendülnek, melyeknek itt lesz a szlovákiai, ill. világpremierje. A Szlovák Nemzeti Színház opera- ill. balett társulata is ősbemutatóval készül a fesztiválra.

A Pozsonyi Zenei Ünnepségek részét képezi a Fiatal Előadóművészek Nemzetközi Versenye is, amelyet a genfi székhelyű Európai Műsorszolgáltatók Úniója, az EBU szervez az UNESCO és a Nemzetközi Zenei Tanács, az IMC védnöksége alatt, a Szlovák Rádióval együttműködésével.

2003-tól a NEW TALENT - Az SPP (Szlovák Gázművek) Alapítvány Díja néven szerepel.

 

A ruszinok és ukránok kultúrális ünnepsége (június)

Helymeghatározás: Prešovský kraj, okres Svidník, Svidník

GPS: N49°18´22˝E21°33´35˝

A ruszinok és ukránok kultúrális ünnepsége Északkelet-Szlovákiában az ország legrégebbi folklórfesztiváljához tartozik.

A fesztivál 1956 óta, évente június közepén, Felsővízköz (Svidník) település szabadtéri színpadán kerül megrendezésre. Három napig tart. Az ünnepség főszervezője a Szlovákiai Ruszinok és Ukránok Egyseülete, Felsővízköz városa, a Szlovák Nemzeti Múzeum - Ukrán Kultúra Felsővízközi Múzeuma és más társsszervezők.

A fesztivál Szlovákia északkeleti része eredeti etnikai csoportjainak néphagyományait és kultúráját mutattaja be. A szlovákiai ruszinok és ukránok kultúrális ünnepsége hosszú évekre visszanyúló, gazdag hagyományokkal rendelkezik, melyen nemcsak szlovákiai, hanem külföldi folklóregyüttesek is nagy számban vesznek részt, és minden évben több ezres nézőtábor kíséri figyelemmel a műsort.

 

A Szepesi Vásár (július) 2018. Július 12-15.

Helymeghatározás: Košický kraj, okres Spišská Nová Ves, Spišská Nová Ves

GPS: N48°56´37˝E20°34´5˝

Az Iglón (Spišská Nová Ves) megrendezésre kerülő Szepesi Vásár a királyi kiváltságok alapján megrendezett évfordulós vásárok folytatásának tekinthető. Jelenleg már több mint ötven éves hagyományokra tekint vissza, és a maga nemében Szlovákia egyik legrégebbi rendezvényéről van szó.

A vásár július közepén, a főtéren és a mellette fekvő utcákon zajlik. Nagy számban vesznek részt rajta kereskedők, árusok és Szlovákia minden tájáról, sőt külföldről érkező látogatók. A vásáron Igló (Spišská Nová ves) partnervárosainak elöljárói is részt vesznek.

A rewndezvény részét képezi a zenével és mulatsággal teli gazdag kultúrális és szórakoztató program, amely a csillagos ég alatt zajlik és a kora hajnali órákban ér véget. A négynapos akció nagy népszerűségnek örvend a vásár legkisebb résztvevői körében, akiknek a számtalan, minden elképzelhető fajta hintának és körhintának köszönhetően egyfajta szlovák Disneylandnak számít.

Ugyanebben az időben zajlik Iglón a híres Szepesi Kiállítás és Vásár, a Szepesi és Tátraljai régió legjelentősebb nagyvására, melyen főként az építészet, a bútoripar, a kertészet és a lakberendezés (lakástextil és lakáskiegészítők) területéről kínálnak termékeket és szolgáltatásokat. A kiállítás és vásár részét képezi a Szepesi Autószalon is.

 

Art Film Fest (június)

Helymeghatározás: Košický kraj, Košice

GPS: N48°43´17˝E21°15´28˝

Az Art Film Fest Közép-Európa egyik legjelentősebb filmfesztiválja - egyrészt hagyományai (1993 óta rendezik meg), másrészt egyre növekvő számú látogatója miatt.

Az évenkénti rendezvényre idén június második felében kerül sor. 2015-ig fesztivált Trencsénteplicen (Trenčianske Teplice) és Trencsénben (Trenčín) tartották, 2016-tól viszont Kassa (Košice) ad helyet neki. Kassa kellemesebb, kényelmesebb és változatosabb moziinfrastruktúrával tudja támogatni a rendezvényt, és más olyan létesítményekkel is rendelkezik, amelyekre egy modern nemzetközi filmfesztiválhoz szükség van.

A fesztivál eredeti szándéka a művészekkel és művészetekkel foglalkozó, legújabb külföldi és hazai filmek bemutatása volt. A fesztivál azonban idővel nagyobbra nőtt, és már más filmes műfajokra is kitarjed. A nyertes film jutalma az Aranykulcs díj, a záróünnepségen pedig a Színész küldetése díjat adják át az arra érdemes művésznek. A díjazott ezután saját kezével rögzíti a nevét viselő bronztáblát a Hírességek hídjára. A Hírességek hídja mára olyan sztárok nevét viseli magán, mint Franco Nero, Gina Lolobrigida, Gereldine Chaplin, Annie Girardot, Sophia Loren, Ornella Muti, Jozef Króner, Jean-Paul Belmondo, Omar Sharif, Jaromír Hanzlík, Jeremy irons és sokan mások.

Az Art Film Fest szervezőinek célja ihletet és útmutatást biztosítani a filmrajongók számára. A fesztivál filozófiájának középpontjában a közönség spontán érdeklődésének felkeltése áll, ami különösen vonzóvá teszi a diákok és fiatalok körében. Nagyszerű hangulata, vonzó programja, valamint a résztvevő sztárok és hírességek miatt minden évben több tízezer látogató váalsztja az Art Film Festet.

 

Az "Egy világ" dokumentumfilm fesztivál (november) 2018. Október 11-16.

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´48˝E17°6´57˝

Az "Egy világ" fesztivál minden év novemberében olyan filmeket juttatnak el Pozsonyba, amelyek igazi hús-vér emberekről és az emberek igazi problémáiról szólnak. Egyúttal rólunk is, hol és hogyan is élünk voltaképpen. Kérdés van rengeteg, és a dokumentumfilmek legalább részben választ adnak ezekre a kérdésekre.

A fesztivál szervezője Szlovákiában már kilencedig éve az Ember a veszélyben polgári társulás (Človek v ohrození). Azoknak kíván segítséget nyújtani, akik természeti katasztrófák, katonai összetűzések és önkényuralmi rezsimek áldozataivá váltak a világ válságövezeteiben. Az "Egy világ" fesztivál a szervezet eszköznek tekinti, amely a széles nyilvánosságnak "önmagába" tekintés -- a problémák és a bonyolult társadalmi, politikai és gazdasági kapcsolatok felszíne alá történő betekintést közvetíti.

A szlovákiai mozaik vásznain a "mi világunk" filmeseinek olyan eseményekre, cselekedetekre és jelenségekre való inspiratív rálátásai találkoznak, amelyek gyakran "egy másik világban" történőként tűnnek fel számukra. Az Egy VILÁG nem pesszi,ista válaszokat kíván kimondani. Inkább kérdéseket próbál feltenni, ellentmondásokat felfedni, meglepetéseket szerezni, a kultúrális különbözéseket és az életre való különféle rálátásokat szeretné láthatóbbá tenni, valamint ezekben a témákban kíván vitát indítani. 

 

Cap á l´Est (augusztus) 2018. Augusztus 17-20.

Helymeghatározás: Banskobystrický kraj, okres Banská Štiavnica, Banská Štiavnica

GPS: N48°27´31˝E18°53´35˝

A Cap á l´Est egy különleges európai költészeti, színházi és zenei fesztivál, amely minden évben Selmecbányán (Banská Štiavnica) kerül megrendezésre. A hagyományos és az alternatív műfajok egyedülálló kombinációja, a hazai és külföldi előadók tolmácsolásában, a soknyelvűség és multikulturalizmus jellegét kölcsönzi a rendezvénynek.

Filvetítéséek, dokumentumszínházi előadások, vitaestek, művészekkel rendezett találkozók alkotják, és minden évben nyitva áll minden nemzet, minden nyelv és felekezet előtt.

A Cap á l´est lehetőséget nyújt különböző országok kultúrális értékeinek megismerésére azzal a céllal, hogy megkönnyítse a párbeszédet az egyes kultúrák között, amelyek például az egyedülálló többnyelvű előadások során is találkoznak egymással. Mivel a fesztivál több francia intézmény kezdeményezésével és támogatásával jött létre, ezért elsősorban a frankofón és a szláv nemzetek közötti kapcsolatok fellendítését hivatott szolgálni.

Az időbeli és térbeli utazás koncepcióját követő nyári fesztiválon minden évben más-más ország vagy nemzet mutatkozik be. Éppen az a nemzeti sokszínűség, a különböző népek találkozása adja meg a fesztivál eredeti, bizonyos szempontból egyedi hangulatát. Kétségkívül jelentős mértékben hozzájárul ehhez a vendéglátó város, a festői szépségű Selmecbánya is.

Csallóközi vásár (szeptember) 2018 Szeptember 07-09.

Helymeghatározás: Trnavský kraj, okres Dunajská Streda, Dunajská Streda

GPS: N47°59´30˝E17°37´15˝

Már maga a város megnevezése - Dunaszerdahely (Dunajská Streda) is a város azon jogát jelzi, hogy a vásárokat szerdánként tarthatja. Erre a középkorba nyúló hagyományra kapcsolódtak a jelenkori szervezők is.

A négynapos vásárra mindig szeptember harmadik hetében (csütörtöktől vasárnapig) kerül sor Dunaszerdahely központjában. A vásárok a legkülönfélébb kézműipari termékeket és egyéb apróságokat kínálnak, és természetesen nem hiányozhatnak a már messziről illatozó, finom ételek és a környék gazdáinak minőségi borai sem.

A vásárt kísérő kultúrális program igencsak gazdag, főleg azok a gyerekek élvezik, akik szívesen kipróbálják a hintákat, körhintákat, a nagyobb gyerekek pedig a lövöldékben próbálnak szerencsét, vagy a lunapark egyéb látványosságainál szórakoznak. Az idősebbek két napon át élvezhetik az utcai mulatságot és a kultúrműsort.

 

Ekotopfilm / Envirofilm - a fenntartható fejlődésről szóló filmek fesztiválja 

2018. Április 30 - Május 04.

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´29˝E17°6´25˝

Az Ekotopfilm / Envirofilm a fenntartható fejlődésről szóló filmek nemzetközi fesztiválja. A maga nemében ez a világon a legrégebbi és a legnagyobb ilyen jellegű fesztivál. Minden év októberében Pozsonyban kerül megrendezésre, majd a legjobb filmeket Szlovákia valamennyi kerületi székhelyén is bemutatják.

A tartósan fenntartható fejlődés (TFF) az új technológiákat, a tudományt és a kutatást, valamint a környezetvédelmet is érinti. A nemzetközi filmszemle küldetése, hogy összekovácsolja a két, eredetileg kibékíthetetlen csoportot: a technikusokat és a környezetvédőket. Minden évben felvonultatja a világ aktuális film- és televíziós termését a TFF problémaköréből, melynek segítségével hozzájárul mind a szakmai, mind a laikus nyilvánosság művelődéséhez.

A fesztivál egyszerre ünnepség is, azaz szórakozás. Az egész napos és az esti filmvetítéseknek, kísérő rendezvényeknek és programoknak köszönhetően ez egy egész hétig tartó happening. A fesztivál interaktív rendezvény is egyben, amely nemcsak nevén nevezi a problémákat, hanem azok megoldását is elősegíti.

A filmalkotások a következő szekciókba kerülnek besorolásra: tudomány és technika, természetfilmek, dokumentumfilmek, okattófilmek, publicisztikai filmek, gyermek- és ifjúsági filmek, videóklippek, játékfilmek, zenés filmek és reklámfilmek. 

 

Európai humor és szatíra fesztivál Körmöci tréfák (augusztus) 2018 Augusztus 26-28.

Helymeghatározás: Banskobystrický kraj, okres Žiar nad hronom, Kremnica

GPS: N48°42´18˝E18°54´57˝

A Körmöci tréfák a jó humor és szatíra egyedülálló fesztiváljának tekinthető, ahol szlovák és külföldi színházegyesületek, kabaré-, zenecsoportok és szólisták lépnek fel.

A fesztivál nyár végén kerül megrendezésre, méghozzá a régi Körmöcbánya (Kremnica) különböző épületeiben, a tereken, az udvarokon, a bástyánál és a klubbokban megy végbe.

A műsorban színészek és zenecsoportok lépnek fel, filmgroteszkeket vetítenek, karikatúra- és fénykép kiállításokat szerveznek, eredeti recessziós fellépéseket találnak ki. Az esemény csúcsa az Arany gúnár Szlovákia Humorakadémia díjátadása. A fesztivál elengedhetetlen része az Improvizáció pohárért küzdő háromtagos csapatok versenye, a karikaturisták kiállításai, a giccsszimpózum, és az egyik szlovák humorista műorrának felfedezése.

Körmöcbánya három napon át nevetéstől, zenétől és jó hangulattól hangos.

 

Európai Kézműves Fesztivál (július) 2018. Július 06-08.

Helymeghatározás: Prešovský kraj, okres Kežmarok, Kežmarok

GPS: N49°8´14˝E20°25´46˝

A Késmárki Európai Kézműves Fesztivál a népi kézművesség legnagyobb képviselője Szlovákiában.

A fesztivál három napig tart, és minden év július második hétvégéjén kerül megrendezésre. Csehszlovákia idején, 1990-ban a saját műfaján belül az elsőként jött létre.

A hagyományos művészeti kézművesség legjobbjai ismertetik termékeiket, méghozzá egész Szlovákia és Európa területéről, s rögtön helyben mutatják be művészetüket. Lehet szó akár kovácsokról, ékszerészekről, művészeti drótosokról, fazekasokról, szövőkről, húsvéti tojás-, korsó-, kukoricababa készítőkről, mindegyikük mesterségük legjobbjaival áll elő.

A fesztiválhoz gazdag kultúrális műsor tartozik. Folklóregyüttesek, solymárok, utcai színjátszócsoportok, kardvívók lépnek fel, és a szlovák nemzeti ételek és sajtok bő választéka várja a látogatókat.

 

Fehér éjszaka / Nuit Blanche (október) 2018. Szeptember 29 - Október 06.

Helymeghatározás: Košický kraj, Košice

GPS: N48°43´16˝E21°15´28˝

A fény fesztiválja, amely feléleszti az éjszakát a fény és a zene művészi játékával. Az állomások a város éjszakai útvonalán a Béke Maraton előestjén felejthetetlen élménnyé varázsolják és bemutatják a vezető szlovák és külföldi művészeket.

A kortárs művészet zenei és fény felszerelési életet lehelnek az éjszakai városba, és az éjszaka így fehér lesz. Nemzetközi project NuitBlanche az első októberi szombat éjszaka során aktiválja a város napi rutinját.

 

Honti Parádé (augusztus) 2018. Augusztus 17-18.

Helymeghatározás:  Banskobystrický kraj, okres Veľký Krtíš, Hrušov

GPS: N48°9´15˝E19°5´30˝

A Honti Parádé címet viselő sajátos rendezvényen a színpadi műsorokon kívül az ősrégi mezőgazdasági munkába is betekintést nyerhet a látogató a magasmajtényi (Hrušov) hegyi tanyákon, valamint maga a látogató is bekapcsolódhat, és kipróbálja az olyan nem mindennapi tevékenységeket, mint a kaszálás, a gabonacséplés, a kenyérsütés vagy akár a faszénégetés.

A hagyományos kultúra legfiatalabb rendezvényeinek egyike, amely méltó helyet vívott ki magának a többi hasonló esemény között. Közép-Szlovákia déli részén, Magasmajtény (Hrušov) településen kerül megrendezésre 1996-tól, rendszeresen, mindig augusztus közepén, és szinte a település minden lakója - minden udvar, utca, tanya és kultúrház rész vesz rajta.

A fesztivál a látogatók szeme elé tárja a hagyományos mezőgazdasági munkavégzést a magasmajtényi hegyi tanyákon, a résztvevők megcsodálhatják az egész Szlovákia területéről érkező kézművesek ügyességét, élvezhetik a hazai és a külföldről érkező folklóregyüttesek fellépéseit és az érdekes kivitelezésű szabadtéri színpadon bemutatott egyéb műsorszámokat. Helyi specialitásokkal várnak önre az "udvarok" és a kóstolók, és utánozhatatlan népies hangulatával várja önt a Magasmajtény (Hrušov) nevet viselú falu is.

 

Jánošík Napok (augusztus) 2018. Augusztus 02-05.

Helymeghatározás: Žilinský kraj, okres Žilina, Terchová

GPS: N49°15´32˝E19°1´45˝

A Nemzetközi Jánošík Napok Folklórfesztivál a szlovák fesztiválok között eredeti arculatot vívott ki, és már kétszer az év turisztikai attrakciójának nevezték ki.

A fesztivál rendszeresen az északnyugati Terchová (Juraj Jánošík szlovák nemzeti hős szülőhelye) településen, augusztus elején egy nagy, 6000 férőhelyű szabadtéri színpadon és a 2000 befogadóképességű fesztiválteremben kerül megrendezésre.

A fesztivál szakosodott kiállításai a népművészeten belüli képzőművészettel, fotózással és festészettel van összekötve. A műsor részét a terchovái templomban végbemenő ünnepélyes koncert, a néphagyományokat hordozó szent mise, a fuvarosok és a zenések kísérete, a népmulatságok és egyéb búcsú jellegű attrakciók képezik.

A műsort általában úgy állítják össze, hogy a folklór kedvelőkön kívül minden mulatásra vágyó személy kedvét lelje. Az ifjúságról sem feledkeznek meg, és nagyon gyakori a folk és a world zenére irányuló együttesek fellépése is.

 

Kassa Gurmán Fest (június)

Helymeghatározás: Košický kraj, Košice

GPS: N48°43´16˝E21°15´28˝

A különleges ízek fesztiválja a hasonló bécsi, prágai és pozsonyi fesztiválok hagyományait követi. Kassai éttermek és szállodák előadásának formájában közelebb hozza az élménygasztronómiát.

A kóstoló kiegészítője a gazdag kísérő program, amelyben a legjobb szlovák főszakácsok, csaposok és sommelierek egész Szlovákiából egyedi showkban bemutatják tudásukat. A kulináris élvezetek nemcsak az ínyenceket vonzzák.

 

Kassa városnapja (május)

Helymeghatározás: Košický kraj, Košice

GPS: N48°43´16˝E21°15´28˝

Kassa az első városként kapta meg címerét Európában már 1369. május 7-én az akkori Nagy Lajos uralkodótól. Ennek a napnak az ünnepe Kassán középkori mesterségek piacával, történelmi kísérettel, vagy lovagi tornával van összekötve.

Népszerű a négykilométeres jótékonysági futás is a város központján keresztül - VSE City Run - ugyanúgy mint a Kilátótorony, Kassai vár, Gyermekvasút - a legrégebbi szlovák gőzmozdonynak Katkának és a Kassai Állatkert és Dinoszaur Park nyári szezonjának megnyitása.

 

Kassai Borfesztivál (szeptember) 2018. Szeptember 06-08.

Helymeghatározás: Košický kraj, Košice

GPS: N48°43´16˝E21°15´28˝

A borászat ősi hagyományai és lakomázás a régióban életre kelnek a Kassai borfesztiválon 2007 óta.

Versenyszerű borkóstoló, a hazai és külföldi borok széles választéka, a laza légkörrel telített Alsó kapu régészeti komplexuma, kellemes légkörű kóstolók a Hóhér-bástya középkori épületének és folytatásuk a borospincékban a bárokban hajnalig. Ezek a tevékenységek jellemzik Kassát a bor ünnepe során és kapuként mutatja be a várost a Tokaji borvidékre.

 

Koronázási ünnepségek (június)

Helymeghatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´31˝E17°6´19˝

A három napig tartó Pozsonyi koronázási ünnepségek alatt a város a középkor hangulatát ölti magára, királyok és királynők, nemesek, trubadúrok és nézők ezrei találkozhatnak egymással.

A török veszély ideje alatt Pozsony (Bratislava) az akkori Magyarország (Uhorsko) fővárosa lett, és koronázási város címet vívott ki magának. A Szent Márton Székesegyház 1563 és 1830 között tíz magyar király, egy királynő és nyolc király feleségének koronázási színhelye volt.

Pozsony ehhez a hagyományokhoz tért vissza, és június végén harsány színdarabbal emlékszik vissza a koronázási eseményekre. Erre először 2003-ban, Mximilián, magyar király koronázásának 440. évfordulója alkalmából került sor.

A jelmezekbe öltözött színészek a koronázás pontos színhelyén teszik le a királyi esküt. Ezután, a harangok megzendülését követően lóháton, kísérettel, jelmezekbe öltözve indulnak az Óváros (Staré Mesto) utcáira. Az ünnep csúcsát az Arany sarkantyú renden belüli lovagbírkózás, a történelmi fegyverek használata és a népi mulatság alkotja.

 

Made in Slovakia (augusztus) 2018. Augusztus 01-04.

Helymeghatározás: Prešovský kraj, okres Poprad, Poprad

GPS: N49°3´18˝E20°18´6˝

A rendezvény célja, hogy bemutassa, mi teszi Szlovákiát jellegzetessé és kivételessé. A kiállítók közül nem hiányozhatnak a borászok, a sajkészítők, a sörgyártók, az olyan kézművesek mint a fafaragók, kosárfonók, méz- és mézeskalács-készítők, a pékek, festők, a ruha- és ékszergyártók.

Ebben az időszakban kb. 100 000-re becsülik a Magas.Tátra vidékére látogatók számát, ezért a szervezők ezzel a rendezvénnyel is érdekesebbé szeretnék tenni az üdülést azok számára, akik a Tátraalján töltik szabadságukat. A "MADE IN SLOVAKIA" kiállítás célja, hogy kiállítókkal töltsék be a teret úgy, hogy minden jelen legyen, ami valamilyen módon jellemző vagy jellemző volt Szlovákiára.

A "MADE IN SLOVAKIA" témái:

1- HAGYOMÁNYOS MESTRESÉGEK

2. PÉKEK CÉHE

3. JUHTENYÉSZTŐK ÉS SAJTGYÁRTÓK

4. BORÁSZOK

5. SÖRGYÁRTÓK

6. AUTÓIPAR

7. SZLOVÁK NEMZETI GALÉRIA - VÁRAK ÉS KASTÉLYOK

8. HELYI GYÁRTÓK (pl. TAMI; Pekárne KK; Svit; Verlička; KARLOF; GAS FAMILIA)

9. KULTÚRA (folklór, POP...)

 

Melos - Éthos, nemzetközi kortárs zenei fesztivál (minden páratlan év novemberében)

Helymehatározás: Bratislavský kraj, Bratislava

GPS: N48°8´30˝E17°6´35˝

A Melos - Éthos rendezvény a szlovák kortárs zene európai és világzenei fejlődési irányzatokkal történő szembesítésének színterévé vált, mind szerzők, mint pedig a zenei előadásmód tekintetében. A fesztivál elnevezése - melynek szerzője Roman Berger zeneszerző - azt jelképezi, hogy a fesztivál nem csak a "zenei design" legújabb trendjeinek a bemutatására törekszik, hanem a művészet erkölcsi és humanista küldetését, az anyagba zárt lelkiséget is hangsúlyozza.

A Melos Éthos nemzetközi kortárs zenei fesztivál első évfolyama 1991-ben került megrendezésre. A fesztivál feladatul tűzte ki a huszadik századi avantgárd klasszikusok műveinek bemutatását, kitöltve ezzel a kialakult információs vákuumot, másrészt pedig szeretné felvonultatni a szlovák és a cseh szerzők műveit, a modern zene képviselőit az ötvenes évek végétől kezdve napjainkig - azokat a szerzőket, akik alkotásait a totalitárius rendszer idején megkérdőjelezték és mellőzték.

A fesztivál dramaturgiája két alapvető irányvonalat követ. A Melos Éthos jellegénél fogva szerzői fesztivál, a fő hagsúly ezért a minőségi zenei alkotások bemutatására kerül, miközben azoknak legalább a fele szlovákiai ősbemutató. A fesztivál a hazai szerzőknek új zeneművek megírására vonatkozó exkluzív megrendeléseket ad, majd az így született szerzemények ősbemutatójára általában a fesztiválhangversenyek keretén belül kerül sor.